Wat is PMT - Psychomotorische Therapie?

Psychomotorische therapie is een hulpmiddel dat mensen helpt als ze moeite hebben met hun gevoelens en lichaam. Het is als een soort praten, maar niet alleen met woorden. Je gebruikt hierbij ook bewegingen en activiteiten om je beter te voelen.

Bij psychomotorische therapie gaat het erom te begrijpen hoe je lichaam reageert op wat je denkt en voelt. Stel je voor dat je boos bent. Misschien voel je je gespannen en wil je misschien schreeuwen. Met deze therapie kun je leren hoe je deze boosheid kunt begrijpen en ermee om kunt gaan door beweging.

Soms gebruiken psychomotorische therapeuten spelletjes, sport en oefeningen om je te helpen. Ze laten je zien hoe je lichaam kan helpen om je beter te voelen. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent, kunnen ze je leren hoe je door beweging en ademhaling wat rustiger kunt worden.

Het fijne aan psychomotorische therapie is dat je niet perfect hoeft te zijn in sport of bewegen. Het gaat erom dat je ontdekt wat voor jou werkt. De therapeut zal je begeleiden en je laten zien hoe je kleine veranderingen kunt maken om je beter te voelen.

Deze therapie is voor volwassenen en jeugd. Jeugd heeft soms moeite om te begrijpen waarom ze zich zo voelen. Met psychomotorische therapie kunnen ze op een speelse/praktische manier leren omgaan met hun emoties.

Dus eigenlijk is psychomotorische therapie een vriendelijke manier om te leren hoe je je lichaam en geest samen kunt laten werken om je gelukkiger en rustiger te voelen. Het draait allemaal om bewegen, begrijpen en beter worden in het omgaan met wat er in je hoofd en hart gebeurt.

Zo ga je ontdekken wat misschien meer aandacht nodig heeft of juist een patroon is wat je wilt doorbreken.  Door bewust met je lijf aan de slag te gaan herken je sneller lichaamssignalen, die voor jou van belang kunnen zijn.  Daarbij komen gedachtes en gedrag kijken waardoor je meer van jezelf te weten komt en daar bewustere keuzes in kan gaan maken.

 

Ervaring op doen betekent nieuw gedrag aanleren.